begripliggorande.blogg.se

Vi lärde känna varandra när vi arbetade i Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. Två kvinnor, födda samma år, som båda tillbringat minst 22 år i Sverige. Den ena född i Somalia, den andra i Sverige. Nu bor en av oss i Göteborg den andra i Mogadishu. Förutsättningarna för våra liv är plötsligt rätt olika. I denna blogg skall vi försöka begripa världen utifrån våra olika centrum.

gangster och punk i Göteborg

Kategori: Allmänt

När kommer du hem? Jag tycker att den här bloggen, som jag själv komponerat är oerhört ful. Att få bort reklamen fungerar inte. Så jag tänker att vi ska byta domän igen.

När du skriver om Somalia på 90-talet så är det inte helt skiljt från Göteborg på 2010-talet. Det är rena gangsterväldet. I år har det varit över 50-skjutningar i stan. I veckan var det kidnappning som skedde i de kriminella kretsarna. Vi är sedan länge en av Sveriges absolut mest segregerade städer. Eftersom gangsterna inte bara finns i de krimnella kretsarna, det är också gangster som styr stan eller åtminstone en likanande moral. För det är inte samma regler för dem som för oss som jobbar i verksamheterna. Det är många kommuner som har skulder, men inte Göteborg, vi är en av de som klarar sig bäst. Fast det märks inte i verksamheterna. På Gamlestadsskolan i närheten av vår gamla arbetsplats får lärarna inte lov att kopiera papper hur de vill. Skolbibliotekekarien berättade att en lärare blivit själaglad över att få en mattebok som var så trasig att den inte hade några ytterpärmar alls. 
 
Lärarna får driva runt som något slags bättre boskap på skolorna. De vet inte från en termin till en annan vilka klasser de ska ha, vilka rum de ska vara i. Min dotter går sedan över ett år på en friskola. Den är bra. En sak som gör att den är så mycket mer stabil än de kommunala skolorna är just att det finns en tydlig struktur. Hjulet behöver inte uppfinnas för varje termin. Sonen som går i sjuan i den kommunala skolan har inga klasskamrater kvar ifrån den klass han en gång började. Föräldrar och lärare får reda på nästa skolårs organisation så sent som möjligt. Det finns mer än en sak som tyder på att detta är en taktik för att vi föräldrar  inte skall hinna klaga. Fast mest märkligt tycker jag det är att man inte verkar bry sig om att det här ostrukturerade påverkar undervisningen. Så långt verkar man aldrig ha tid att tänka. 
 
Men likheterna mellan ligorna som styr stan är att inga brott uppklaras eftersom ingen säger som det är. Man är rädd för att bli tjallad på. Staden går under namnet Muteborg. Uppdrag granskning har gjort en del granskningar av chefer som lett till åtal men det har aldrig blivit några fällande dommar. Lika svårt är att få fast folk i de kriminella gängen.Folk vågar inte skvallra. Skolresultaten i Göteborg är väldigt ojämnlika.I en mätning som lärarförbundet precis gjort på bäst och sämsta skolkommun så visar det att vi ligger i den nedre delen av listan.  Många barn växer upp i fattigdom. I en redovisning i veckan visar det sig att vi har mest uteliggare i Sverige. Men det finns alltså pengar och förra helgen kom det ut att en chef lagt 400 000 kronor på en mediastrategi för att skydda sig mot granskning, vilket jag antar är lagvidrigt. Personen kommer undan genom att påstå att hon inte användt sig av strategierna. Pengarna pratar man över huvud taget inte om, det verkar inte betyda något. Något att fundera på i ljuset av brist på pengar inom socialförvaltningarna och skolorna. 
 
Tjänstemännen skyddar sig med något som heter linjen. Det betyder att du inte får prata med vem som helst. När vi skulle tillsätta en ny chef på biblioteteket så var vi från facket överens med den högre chefen om den chef vi sedan valde. Men den högre chefen påpekade att det kunde bli bekymmer för denna person som kom uitfrån och kanske inte kände till detta med linjen utan trodde att hon skulle kunna få prata med vem som helst. Jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara på sådana där grejer. Jag blir så himlans paff. Så många chefsrekryteringar har jag varit med om att jag med säkerhet kan påstå att det finns en attityd bland de högra cheferna att det skulle vara en speciell och viktigt kompetens att tidigare ha varit chef inom Göteborgs Stad.Förbryllande och helt obegripligt. Min bild är att det är speciellt bra att få någon utifrån. 
 
Men även om det är gangsters i toppen så är det punk ute i verksamheterna. Vi gör allt själva. Från flyers till möbleringar.Det har sina fördelar samtidigt som det är svårt att kritisera eftersom det finns en risk att det blir mer privat än professionellt. Ändå tror jag att samhället skulle må så mycket bättre om fler kunde hitta till den typen av ickekommersiella mötesplatser som biblioteken är. Där det förs samtal och berättas historier i medier och framträdande. Att satsa på att få en bärande dialog i alla sammanhang. Men det är klart att studerar man den s.k. linjen och tystadskulturen i Göteborg så förstår man att de som bestämmer inte begriper sig på sådant här. I Bergsjön håller man nu på att planera för ett Kulturhus. Vi från biblioteken i Östra Göteborg har på många sätt försökt blanda oss i, men det har inte tagits emot. Man är inte intresserad av den kompetensen vi har, för man förstår sig helt enkelt sig inte på den. Det blir för mycket och för svårt. En parodi så klart. 
 
 
Något att fundera på i ljuset av 400 000 kronor till en mediastrategi för att att skydda sig mot granskning. I ljuset av att uteliggarna har det sämst i stan. I ljust av att vara storstaden i Sverige med mest segregation ohc minst tillväxt, trots att man försöker så bra med att skapa kontakter genom  att staden håller Öppna Barer i Cannes. De borde väl fatta att det är saker de inte fattar åtminstone. 
 
Situationen i Göteborg är inte i närheten av den i Mogadishu. Men det är åt samma håll. Tillråga på allt finns det många medborgare i stan som tror att det beror på invandrare och röstar fram till SD. Förresten i år ska vi inte få några julklappar. 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: