begripliggorande.blogg.se

Vi lärde känna varandra när vi arbetade i Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. Två kvinnor, födda samma år, som båda tillbringat minst 22 år i Sverige. Den ena född i Somalia, den andra i Sverige. Nu bor en av oss i Göteborg den andra i Mogadishu. Förutsättningarna för våra liv är plötsligt rätt olika. I denna blogg skall vi försöka begripa världen utifrån våra olika centrum.

Snön, candy crush och feminismen

Kategori: Feminism

Äntligen har jag något att skriva. Snön har kommit. Kylan drar in i min kropp. Jag har haft en vecka som är så lång så i måndags känns som tre veckor sedan. Jag och några grannar har varit intervjuade av två tidningar för vårt tvättstugebibliotek.  En kväll i veckan invigde vi tvättstugan, det kom 50 personer! Det känns roligt och samtidigt lite surrealistiskt att bli så uppmärksammad för ett litet skåp med böcker. Men grejen är att vi har fått pengar av vår värd för att köpa böcker och det är väl det ovanliga i sammanhanget, för tvättstugebibliotek finns det många. Men vi tycker att ett tvättstugebibliotek är större värde än ett dyrt golv. Intressant också att det medför välfärd att ha något positivt gemensamt. 
 
 Min mamma är dålig och jag tänker på henne så mycket att vissa dagar är jag helt sänkt, förvirrad och frånvarande. För att vila har jag börjat spela ett spel, candycrush. Förra lördagen när jag skulle till jobbet spelade jag så mycket att jag glömde att gå av. Det bästa med det här spelet är att det säger att man misslyckats när man inte klarat en nivå. Det är så tacksamt att få höra. För hur ofta får man faktiskt veta att man misslyckats i dagens samhälle? Jag säger inte det här för att jag menar att jag gör allt rätt, för så är det definitivt inte, men man är så försiktig med de negativa omdömena att man måste känna efter så mycket för att veta om man misslyckats. Det gör mig osäker. Jag tror att det är en försiktighet som förvärrar, att misslyckas blir då en större grej än det hade varit om man sagt det rakt ut. Att misslyckas hör till livet, det  händer hela tiden och det är inte alltid något man kan styra över själv. Försiktigheten kanske också har med idén om att varje människa är sin egen lyckas smed? Att man kan styra över precis allting i tillvaron. Kanske det är det som hybris? Då förstår jag äntligen tanken och att det inte kan leda till något annat än förtvivlan och depression. 
 
Nu pågår det som du vet feministiskt debatt efter ett program som Belinda Olsson haft. Programmet heter Fittstim, min kamp. MItt problem med den här debatten är att jag inte känner mig berörd. Det kan bero på olika saker, att det är någon finess jag inte fattat, men just nu begriper jag mig inte på denna ilska. Den resa som Belinda Olsson gör är klassisk, att man blir äldre, etablerad och mer konservativ. Rörelser måste fortsätta i olika kroppar. Men det måste också vara okej att ifrågsätta. Sen tycker jag inte själv att feminismen handlar om hendagis och föräldrar som inte avslöjar könet på sina barn utan om konkreta saker i mindre glammiga miljöer. 
 
Konkret feministisk kamp för mig dagligen är att gå emot föreställningen att kvinnnor inte får säga nej. Hela mitt vuxna liv har jag arbetat på arbetsplatser med kvinnliga strukturer som mer eller mindre bygger hela sin verksamhet på att kvinnor inte säger nej. Det är en mycket medveten strategi från min sida att gå emot det här. Fast det betyder också att jag väldigt ofta blir förkrossad över att märka på hur många sätt idén om hur vi kvinnor ständigt skall behaga och vara till lags styr över oss. Allt det där håller tillbaka hela samhället, som på något sätt bygger på falska premisser. På kvinnor som ställer upp och täcker upp. Väldigt mycket av den rehablitering som finns för långtidsjukskrivna kvinnor är som att kasta pengar i sjön så länge samhället eller arbetsplatser bygger på att kvinnor inte säger nej. Men man törs väl inte ta itu med detta, för man befarar att så mycket skulle rasa då.Ettt ras är nog vad som skulle behövas för att sedan bygga upp något nytt och stabilt från grunden. Sjuktalen talar sitt tydliga språk.  Och det blir inte bättre, unga kvinnor är mest sjukskrivna.  Det kvittar hur mycket vi tänker och vet om vi inte handlar. All kamp börjar inom oss själva.  
 
Visst är det så att man får vissa människor emot sig när man säger emot. Men lika väl som jag känner ett slag befrielse när det står att jag misslyckats på skärmen när jag spelar candy crush, lika skönt tycker jag det känns när jag förstår vad folk går för. Att inte tolerera att folk har avvikande åsikter är en väldigt dålig egenskap för en medmänniska. 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Jag lämnade Somalia med ögonbindel

Kategori: Allmänt

Under april 1990 fick jag flera förväntalsfulla brev per dag. Jag svarade inte. Jag behöll alla mina tankar för mig själv. De som skrev breven fortsatta skriva till mig. Jag hade ingen att prata med. Jag antecknade mina tankar och känslor. Endast jag kunde förstå om hur mina tankar och känslor hängde ihop. Jag skrev varje natt och det skrivna togs ifrån mig varje morgon. 

Men jag hade hela formulan i mitt huvud, för jag hade ingen annan att göra än att fokusera på mitt livs ingång och utgång samt undergång. Början av maj månaden insåg jag att händelseförloppet nådde sin vändpunkt. Brännpunkten var att breven om okänd hemvist där jag skulle vara för mig själv, kan ha användning av vad jag har i mitt bagage och därmed kunde bestämma  över mitt liv. Livet efter döden, tänkte jag på!  10 maj 1990 fick jag ett brev där det stod det är inte många dagar kvar tills du lämnar oss. Håll ut och var stark. Det du har varit med kommer du ha nytta av i det ensamma livet du kommer att leva med under en lång och lång tid.

Den 15;e maj togs jag ut ur fängelset och stoppas in i en bil och kördes till fältet. Jag hade ögonbindel. I bilen fanns tre pesoner.  De två satt var sin sida och jag satt mellan dem i baksidan av bilen. Jag togs in i ett kallt rum och fick andra kläder för att byta om. Det var någon som hjälpte mig för att ta av och ta på mig kläder. Jag sattes på en stol för att ta skor på mig. Hela grejen verkade stressigt. Det skulle gå snabbt. Jag sa inte ett ord utan samarbetade med de som fanns där. Någon tog mig i handen och ledde mig ut ur rummet. Vid dörren stannade jag och tog flera djupa andetag. Jag hörde att personen som höll mig i handen snyftade och grät. Jag förstod att det var en kvinna. Och andades ut och tittade rakt fram fast jag såg inget.  Vi gick och efter några steg klev vi in i en bil. De körde och sedan kom vi fram till fältet. Vi gick ut ur bilen och gick 5 – 10 minuter i fältet, sedan leddes jag uppför trappor.

 

Jag på en stol. Ögonbindel var fortfarande på .  Jag hörde att motorn startade och att kaptenen sa på engelska att vi åker snart och att vi måste ha bältet på oss. Jag böjde mig framåt, böjde ner mitt huvud och började ta bort ögonbandet med båda händerna. Jag sneglade till höger och såg att jag satt vid fönster och till vänster och bredvid mig satt en ung kille. Jag höjde mitt huvud för att se mer. Jag hade båda mina armbågar vid låren men bra höjde överkroppen och då såg jag att jag var på en flyggplan fullt med människor. Jag lutade mig bakåt och tänkte nu lämnar jag mitt hem. Jag tittade ut genom fönstret och försökte registrera allt jag såg.

 Jag knöt ihop mina händer och höll dem bakom nacken, snabbt la jag mina händer på ansikten och masserade bindeln. Jag la armbågerna igen på mina lår, slöt ihop mina händer som om jag ska boxa någon snart och började skakas av oförståeliga känslor. Jag höll in andan och bet ihop. Jag la min bindel på stolen framför mig och började gråta. Jag hade mina händer på huvudet.. Flygplanen började röra sig och tog av. Jag tittade ner på Mogadishu och indiska oceanen och tänkte. Det kommer att ta lång tid innan jag återvänder till denna plats på jorden. Förväll Mogadishu!

 

Tårarna rann som fullt öppen kran. Jag kände att jag hade några papper i fikan. Jag tog ut dem och började läsa ett långt brev från mamma, mina bröder, min faster och mina systrar. Jag tog ut nästa brev från min vän, poliskvinnan. Hoppas att du förstår nu varför jag satt dig i fängelse. Förlåt mig. Jag hade inget annat val. Det var den enda jag kunde göra för att rädda dig. Jag kollade andra fikan där fanns ett pass och en enkel biljett till Tyskland.  I passet fanns 150 dollar sedlar. Det var allt.