begripliggorande.blogg.se

Vi lärde känna varandra när vi arbetade i Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. Två kvinnor, födda samma år, som båda tillbringat minst 22 år i Sverige. Den ena född i Somalia, den andra i Sverige. Nu bor en av oss i Göteborg den andra i Mogadishu. Förutsättningarna för våra liv är plötsligt rätt olika. I denna blogg skall vi försöka begripa världen utifrån våra olika centrum.

Gatuförsäljerskor i Mogadishu

Kategori: Feminism

 

Hur ser samspelet och samarbetet mellan de här kvinnorna ut? Kände de varandra innan de träffades på marknaden? Hur skapar de tillit till varandra?

 

De sitter på bägge sidor av gatan. Långa rader mittemot varandra. De flesta av dem sitter under solen hela dagen. De har färgstarka kläder på sig. De ropar högt vad de har att sälja till människor som passerar förbi. Det går inte att  missa dem. De hörs, syns och tilltalar en. De säljer olika varor. De kompletterar varandra.  När en säljer färdigt te så säljer den andra socker och den tredje säljer vatten, den fjärde säljer charcoal och den sjätte en bärbar spis/grillställning (burjiko) och andra säljer madrasser osv.  De köper saker av varandra, de lånar saker av  varandra och därmed uppstår ett värdefullt tillit som är grundad på solidaritet. De berättar för varandra om deras familjesituationer. De löser olika problem tillsammans genom att lyssna på varandra, ge råd och dela bördan med varandra. De hämtar till och med kunder för varandra.  De gör reklam för varandra. De underhåller varandra, skrattar och gråter tillsammans. De här kvinnorna känner till alla sorters valutor i världen och de tar emot vilken valuta som helst. De finns en valutaväxlare bland  dem. De till och med skickar och  tar emot pengar genom mobilen. Det kallas EVC Plus. De ser direkt om pengarna har kommit in på deras mobila kontot. Prata om e-commerce. Ingen av de kvinnorna har ID eller bankkonto.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: