begripliggorande.blogg.se

Vi lärde känna varandra när vi arbetade i Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. Två kvinnor, födda samma år, som båda tillbringat minst 22 år i Sverige. Den ena född i Somalia, den andra i Sverige. Nu bor en av oss i Göteborg den andra i Mogadishu. Förutsättningarna för våra liv är plötsligt rätt olika. I denna blogg skall vi försöka begripa världen utifrån våra olika centrum.

Hej igen

Kategori: Allmänt

Hej Wilo!
Du skickade mig ett mejl. Du hade fått ett samtal om att vår blogg var populär och att man ville att vi skulle skriva vidare. Jag svarade dig, att jag tycker det är svårt att svara på ditt färdiga manuskript. Men vi börjar om nu. Du får svara på mitt brev. 
 
Just nu ser jag på Allsång på Skansen. Det är Hasse Kvinnaböske Andersson som sjunger Änglahund  Statsministern  sjunger i mikrofon rakt in i tv-rutan.Bredvid honom står skolministern. En traktor är på scenen och ackompanjerar med sitt motorljud. Carola är också där. Sen blir det Morden i Midsomer.  Det har inte hänt mycket skulle kan man kunna säga. Mer än att min mamma ringde till mig nyss och sa åt mig att jag kunde ha på mig hennes svarta dräkt på begravningen. - Vilken begravning?  frågade jag.  - Min, svarade hon. . Döden har aldrig varit ett svårt samtalsämne i min familj och min mamma har alltid haft mycket att säga till om. Men ändå. Det här känns ändå lite överdrivet. 

Men i Gamlestaden håller saker på att förändras radikalt . Minns du församlingshemmet på Holländarplatsen? Det ockuperades för kanske 5-6 år sedan. Då  ringde jag upp områdesansvarige för Poseidon som jag träffat på ett antal möten och föreslog att vi skulle kunna ha ett dialogmöte mellan honom och ockupanterna på biblioteket. Vet inte säkert om det var något slags fredsmäklarkomplex som drabbat mig eller om jag bara var naiv. Idén var i alla fall döfödd. Ibland när man läser om de kommunala bostadsbolagen eller läser deras bostadsannonser om alla krav de har på sina tilltänka hyresgäster är det svårt att förtstå vitsen med att ha dem kommunala. Hur gör de skillnad? Kan någon förklara? 
 
Där församlingshemmet stod har det nu byggt ett ganska stort hyreshus. I nedre botten finns en ypperlig italiensk restaurang. Jag är glad att man bygger. Vi behöver fler bostäder. Men jag är emot när man pratar om att Gamlestaden håller på att bli ett attraktivt bostadsområde. Gamlestaden har länge varit ett attraktivt bostadsområde för folk som tidigare bott i förorten längre ut. Gamlestaden har varit andra stoppet för många av våra nyanlända.När de kommit till Gamlestaden har de kännt sig etablerade. Men det räknas  inte. Attraktivt är det bara när det attraherar vissa kapitalstarka grupper. Det är lite tröttsamt med allt detta osynliggörande exempelvis  i Allsång på Skansen och diskussionen om var det är attraktivt att bo.
 
Skriv snart! 
Karin