begripliggorande.blogg.se

Vi lärde känna varandra när vi arbetade i Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. Två kvinnor, födda samma år, som båda tillbringat minst 22 år i Sverige. Den ena född i Somalia, den andra i Sverige. Nu bor en av oss i Göteborg den andra i Mogadishu. Förutsättningarna för våra liv är plötsligt rätt olika. I denna blogg skall vi försöka begripa världen utifrån våra olika centrum.

Bensinförsäljerskan

Kategori: Allmänt

En dag åkte vi runt i stan med en bil som vi hade lånat av en vän. Vi åkte genom huvudgatan i Mogadishu. När vi åkte i 4 kilometer innan vi kom till Cinema Somalia, så upptäckte vi att vi behövde bensin. Vi såg en kvinna som hade massa gula hinkar på andra sidan gatan. Vi stannade hos henne och frågade om hon sålde bensin. Hon svarade ja. "Vilken sort vill ni ha?" frågade hon. "95an röd", svarade killen som körde. Vi tankade bilen och så frågade han henne om hon använde EVC plus. Ja svarade hon. Hon sa sitt mobilnummer och han skickade pengarna till henne. Men nu visade det sig att hon inte kunde ta emot fler inbetalningar på sin mobil. Gränsen för antalet tillåtna inbetalningar var passerad. Hon gav oss då sin brors mobilnummer, så att vi kunde skicka pengarna till honom. Efter några sekunder ringed hon sin bror som bekräftade att pengarna hade kommit in.

 Vi åkte vidare och hamnade i Kaaraan distriktet som några dager tidigare hade fritagits från Al Shabab. Alla hus var förstörda. Folk hade kommit tillbaka till området. Olika företag hade öppnat affärer i området. Gatuförsäljningen var i full gång. Vi ville växla pengar från dollar till Somali shilling. Vi parkerade bilen intill en kvinna som sålde olika varor på ett bord. Vi frågde henne om hon kunde växla lite pengar. Till vår förvåning svarade hon ja. Vi lämnade 100 dollar till henne för att växla € 50 EVC  till våra mobiler. Vi fortsatte vår färd mot gamla stan. Vi köpte vatten, snabbkaffe, frukter, grönsaker osv, men betalde alltid från en mobil till en annan.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: