begripliggorande.blogg.se

Vi lärde känna varandra när vi arbetade i Medborgarhuset i Gamlestaden i Göteborg. Två kvinnor, födda samma år, som båda tillbringat minst 22 år i Sverige. Den ena född i Somalia, den andra i Sverige. Nu bor en av oss i Göteborg den andra i Mogadishu. Förutsättningarna för våra liv är plötsligt rätt olika. I denna blogg skall vi försöka begripa världen utifrån våra olika centrum.

Fai Aliungar Adamgrisar till Al -shabab.

Kategori: Allmänt

Nu berättar jag för dig om det som spelades i Mogadishu under 80 – 2000 talen. Det var många arbetslösa ungdomar under alla dessa år. Landet befann sig i krig, i norra och i västra Somalia. Det var krig mellan somalier emellan i norra Somalia och krig mellan Somalia och Etiopien i västra. Fler och fler unga människor sökte sig till huvudstaden för att hitta bättre liv. Ungdomar i Mogadishu hade inte möjlighet till arbete efter gymnasialutbildning eller efter universitet. Militären tvingade flera och flera ungdomar till kriget. De flesta tappade förtroendet för regeringen i Somalia och vägrade delta i kriget. Gatorna i Mogadishu var full av arbetssökande ungdomar. Situationen av ungdomsarbetslösheten i Somalia blev ohållbar. Ungdomarna började ta lagen i sina egna händer. 

 

Det var en ung somalisk kvinna som hette Fai Ali. Hon erbjöd dessa arbetslösa ungdomar att starta en maffia grupp som rykte sjalar och guld från resande och gående kvinnor i Mogadishu. Varje gång kvinnorna åkte med bussar i stan rånades dem. Ungdomarna i dessa gäng rånade endast kvinnor. Det var guld och sjalar man rykte ifrån kvinnorna. Denna händelse utvecklades till att dessa ungdomar grepp kvinnorna och när de inte hittade halsband så tog dessa ungdomar fram ett rakblad och skar halsen av kvinnorna som ett märke för att få halsband, sa de. Kvinnor som lämnade guldet hemma började ta på sig guld för att slippa bli halsskurna.

 

Fai Ali ungarna gjorde hela stan skräckslagen. Strategin för dessa ungdomar var att tvinga fram lösningar till ungdomars arbetslöshet. De gav sig på kvinnorna som hade kontroll över hela marknaden. En annan strategi var att  ta personbilar speciellt land rovers och jeep. Dessa rånade bilar kördes direkt till Etiopien och såldes.

 

Landet befann sig i krig. De flesta människor i Mogadishu var inte medvetna om det som utspelades i andra städer i Somalia. Vi som blev internflyktingar redan 1982 hade försprång för att fatta vad som försiggick. De från Somaliland och andra från Puntland hade kunskap om den politiska situationen i Somalia. Men de som växte upp och bodde i Banadir regionen hade ingen aning om vad som skulle komma hända dem. Folk i södra Somalia hade förstått detta väldigt sent och det var därför folk dog som flugor i Baidao under 1993.

 Historiska bakgrunden av de somaliska ungdomarnas livssituation är väldigt intressant för att följa upp. Idag pratar vi om Al – shabab. Men från Fai Ali ungar kan vi forska bakåt och se vilka grupper som fanns innan Al –shabab.

 

Adam -grisar

Under 1990- talet föddes en annan grupp som under kriget kallades Adam – grisar. Det var alltså ungdomar som inte brydde sig om klan tillhörigheten. De ville överleva på egen hand. De använde grymma metoder såsom att ta allt oavsett vem som ägde det. Om det var en blind, gammal, sjuk och övergiven kvinna eller man som hade en bit av bröd så tog  det och sa åt dem att de ändå inte hade så många dagar kvar för att leva och så var det BANG.  När jag lyssnade samtalen mellan min bror (allah arhamu rahim) och hans kompis om Adam grisarna så tolkade jag Adam - grisarna som apatiska barn som hade inget nåd till någon annan. Det lät som de ungdomarna eller barnen var från en grupp som upplevde i hopplöshet och underläge där de tappade allt förtroende för de vuxna. De tog lagarna i sina händer för att omvärlden svek dem. Svikna barn som utagerade för att bevisa omvärlden att det kvittar om världen går under. De hade inget förhållande till någon annan än sig själva. De nådde till botten av anarki och ville helt enkelt överleva. I den miljön de befann sig dog 5000 personer per dag av svält. Lika många dog på grund av kriget. I den här absurda livssituationen så ville dessa barn hitta sin egen utgång.

 

De våldtog tjejer och sa, född framtida somaliska ungar som ingen vet vilka fäder de har och därmed blir klanlösa, med andra ord Adam - grisar.

Adam- grisarna var föräldralösa barn och barn som var från flyktingfamiljer som inte kunde försörja sina barn. De flesta av dessa barn har inte upplevt fred och föddes och växte upp i det laglösa Somalia. FaiAli ungar och Adamgrisarna samlades i Mogadishu after sönder fallet av Somaliska staten 1991. De hade sina spärrar och område som de härskade över i Mogadishu. De fick få tag på vapen och var organiserade som små soldater. De tog skatt eller rättare sagt plundrade allt som fanns i områden. Det var laglöst och deras makt blev den enda rådande i hela Mogadishu. De rika började hyra in dem som livvakter eller vaktare. Dessa ungdomar etablerade sig i Banadir regionen. Under 2000- talet var dessa ungdomar unga vuxna som aldrig har upplevt i fred.  Islamiska Domstolarna försökte värva dem i sin armé. Flesta av dessa unga vuxna män blev religiösa och anslöt sig till Al- shabab.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: